Kuyucaklı Yusuf (Karakter Özeti+Yorum)- Sabahattin Ali

 


KARAKTERLER




Yusuf: Aydın'ın Nazilli kazasına yakın Kuyucaklı köyünde eşkiyalar Yusuf'un annesini ve babasını öldürür. Zaten kitabın ismiden burdan geliyor. Vakayı incelemeye gelen Kaza Kaymakamı Salahattin Bey tarafında evlatlık edinilen Yusuf, köy hayatına göre zeki -bana göre kör cahilin teki her şey bu malın başının altından çıkıyor zaten-, yalan nedir bilmez, namuslu bir o kadar saf, kendini ağa zanneden yürek yemiş bir abimiz. 

Muazzez: Tam olarak Yusuf'un sevdiği karakter olmaktan başka hiçbir vasfı olmayan karakter. Kendisi daha bir yaşındayken evlerine gelmiş olan ve kendisinde yaşça büyük olan Yusuf'u abisi olarak görüyordu ama daha sonra -büyüdüğünde- (büyüdüğünde dediğimde 14-15 yaşında) Yusuf'u sevmeye başladı. Karakterine gelecek olursak, saf ve salak bir karakterimiz bunun için pek bir şey söylemeye gerek görmüyorum şahsen kendisinin pek bir numarası yok.


Şakir: Her birbirini seven çiftin baş belası olan kötü karakter. Şakir bad boy'u, Salahattin Bey, Yusuf, Muazzez üçlüsünün dışarı çıktığı bir gün Muazzezi korkutup gülmüştür daha sonra Yusuf tarafından bir güzel azar işitmiştir. Bunu kendine yediremeyen fabrikatör oğlu Şakir reis Muazezzi almaya ant içer ve önüne çıkan herkesi öldürür. Örneğin Salahattin Beyin borcunu ödeyen Ali -Yusuf'un arkadaşı- borcu ödemek karşılığında Muazzez'i eş olarak ister ama Muazzez'e kavuşamadan Ali tarafında kurşun manyağı edilerek öldürülür hemde herkesin içinde. Ama günümüzde de örneklerini gördüğümüz bir şey olur Şakir ve arkadaşı Hoca Ethem o dönemin yetkilileri olan Jandarmalara para verip olayı kapatır. Köy haklıda sessiz kalır. Karakterine gelecek olursak, haysiyetsiz şerefsiz, zengin, sapık, sapkın kısacası çifti ayırmaya çalışan kötü karakter.

Salahattin Bey: Kadın dırdırıyla başa çıkmaya çalışan alkolik ve vasıfsız bir kişilik. Yusuf'u evlatlık alan ve iyi bir şey yaptığını ölene kadar düşünen aslında yapmasa daha iyi olurdu dediğim karakter. Muazzez'in babası, Yusuf'un üvey babası. Kalp krizinden ölüyor. 

Ali: Yusuf'un arkadaşı. Tek hatası Muazzez'e aşık olmaktı tıpkı diğerleri gibi ve tabii Yusufla arkadaş olması. Salahattin Beyin Şakir tarafından kumar borcuna batmasıyla Yusuf, Ali'nin yanına gider. Ali'ninse gözü bizim çırpı bacak Muazzez'den başkasını görmediği için çıkarır parayı Muazzezle evlenmek karşılığında verir. Yusuf kabul eder -Yusuf'un pezevenkliğe ilk adımı-. Bunu duyan Şakir durur mu? Hayır tabii ki de. Köyde gerçekleşen alakasız bir karakterin düğününde sarhoşluğun etkisiyle Ali'yi öldürür.


Şahinde Hanım: Kimsenin haz etmediği, dırdır yapan kadın. Benimse kitapta zeki bulduğum tek karakter. Salahattin Beyin karısı. Sivri zeka, gözü açık, şeytan, dırdırcı, altın günündeki en yetkili kişi olarakta hayal edebilirsiniz.


***



İsteyerek aldığım bir kitap değil ay sonunda edebiyat sınavı olacağız. Normalde edebiyat öğretmenimizin verdiği  kitapları beğenerek okurum ama Bab-ı Esrar kitabını önerdiğinden beri kendisine ve zevklerine şüpheyle yaklaşır oldum.
Yorumuma gelecek olursak, beğenmedim. Bir kaç dakika önce neden beğenmediğimi o kadar uzun bir şekilde açıklamıştım ki sonra sildim. Yazarın ilk kitabı olduğu çok belli. Yusuf, kör cahil olsada kitapta sürekli zeki olduğu gösterilmeye çalışılmış, yaptığı yanlışların doğru olduğu. Biz ne kitaplar gördük sevdiği öldüğünde mezarının başından günlerce ayrılmayan sevenler. Muazzez öldüğün de -ki Yusuf öldürdü- gömdüğü gibi ata atlayıp gitti. Yusuf'un aslında cahil olan zekiliği 10 sayfa betimleneceğine keşke Muazzez'in ölümü 3 sayfa betimlenseymiş ona bile razıydım ama kitabın başını da beğenmediğim için sonuda beni pek alakadar etmedi. Yazımına lafım yok, güzel yazılmış bir kitap. Ama konu anlamsız.

Olmasada olur. 100 Temel Eser içinden çıksa hiç bir eksiklik olacağını zannetmiyorum. Benim en çokta tuhafıma giden, Kuyucaklı Yusuf kitabına yapıt denmesi. Bu kitaba yapıt demek diğer 100 Temel Eser kitaplarına hakaret demektir. Sabahattin Ali'nin ilk kitabı ve son kitabı arasında dağlar kadar fark var. Kuyucaklı Yusuf'u birazda Yaban kitabına benzettim.

Kitaptan en beğenmediğim yeri ve en beğendiğim yeri paylaşıp gideceğim. Nedense bu kitapla ilgili üstümden atamadığım bir sinir var. 


👎🏿






👍🏽

 



Puanım 3, Yorumumu okuduğunuz için çok teşekkür ederim. 

Üç puan verdiğim günleri de gördüm.


0 Düşüncelerinİz

Düşüncelerini merak ediyorum :)